Valassafari

Arktinen valassafari

Northern Guiding Sevice Lauri tekee yhteistyötä valassafari Arctic Whale Tours:in kanssa. Arctic Whale Tours sijaitsee Norjan Vesterålenissa, historiallisessa kalastajakylä Stössä, jossa hyvin usein vierailemme opastuksillamme. Oppamme Lauri on itsekin toiminut oppaana valassafarilla syksyyn 2019 asti.

Valassafari, lintusafari, hyljesafari

Valassafarin visiona on tarjota ainutlaatuinen tilaisuus päästä tutustumaan merieläimiin ja niiden luonnolliseen elinympäristöön niiden rauhaa häiritsemättä.

Safarin lokaatio on ainoa alue Norjassa, jossa on mahdollista törmätä kaskelotteihin. Muita mahdollisia valaslajeja ovat pallopäävalas, lahtivalas, miekkavalas, ryhävalas ja pyöriäinen.

Valaiden lisäksi safarilla keskitytään lintuihin sekä hylkeisiin. Retkellä suunnataan aina Andan majakkasaarelle, jolla asustelee 17 000 paria lunneja. Muita mahdollisesti nähtäviä lintuja ovat esimerkiksi merikotka, merimetso ja karimetso, pikkukajava, kiisla ja ruokki. Andan majakkasaaren pohjoispuolella köllöttelee myös usein kirjohylkeitä.

valassafari Norjassa
valassafari

Retkipäivä

Retken pituus on noin kahdeksan tuntia. Laiva lähtee Støn satamasta aamupäivällä kello 10. Ennen lähtöä käydään läpi turvallisuusohjeet sekä kerrotaan merellä tavattavista eläimistä.

Laivalla on mukana asiantuntevia oppaita, joilta saa ajankohtaista tietoa merieläimistä sekä Vesterålenin alueesta. Opastusta on aina saatavilla suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja norjaksi.

Valassafarin hintaan kuuluu lämmin ateria; paikallisista raaka-aineista valmistettu herkullinen kalakeitto sekä leipää. Myös vegaaninen villivihannespohjainen keitto on saatavilla. Lisäksi kahvia, teetä ja kaakaota on tarjolla koko matkan ajan.

Paluumatkalla laiva kiertää hitaasti Andan majakkasaaren, jotta lunnit ja hylkeet saadaan varmasti napattua kameralle.

Valassafarin arvot

Arctic Whale Tours pyrkii operoimaan yritystään kestävällä ja vastuullisella tavalla eläinten hyvinvoinnin varmistamiseksi sekä niin, että sen vaikutus luontoon on mahdollisimman pieni.

Safari noudattaa ohjesääntöjä, jotka on listattu kattavasti heidän nettisivuillaan. Sivulla on eritelty yleiset säännöt, valaan lähestyminen, valaiden katselu sekä merkit, joista huomaa, että valas on ärsyyntynyt. Yleiset säännöt edellyttävät muun muassa, että valaiden pitää itse pystyä päättämään kontaktin kesto laivan ja valaan välillä. Jos valas vaikuttaa stressaantunteelta, jätetään se rauhaan ja poistutaan alueelta. Valaita ei koskaan lähestytä uiden, eikä niitä saa missään tapauksessa koskea.  Aluksella on aina valasasiantuntija oppaana, joka osaa lukea valaiden viestittämiä merkkejä.

Whale guarantee

Retkillä nähdään valaita miltei aina.  Jos kuitenkin käy harmillisesti niin, että luonnon määräämistä syistä valaita ei päästä näkemään, saavat matkustajat uuden valassafarin ilmaiseksi. Tästä syystä suosittelemmekin teitä varaamaan valassafarin matkustuspäivienne alkuun, jotta uudelle safarille jää aikaa, jos ensimmäinen retki ei onnistukaan.

Valassafari-laiva ja valaiden pyrstöt vedenpinnan päällä Pohjois-Norjassa

Varaa omannäköinen opastusretki itsellesi tai ryhmällesi. Jos toteutat retkeäsi Norjassa ja toivot pääseväsi valassafarille reissusi aikana, me pidämme huolta toiveestasi. Varaa retkesi täällä.

Lisätietoja safarista, ajankohdista ja hinnoista löydät Arctic Whale Tours:in nettisivuilta www.arcticwhaletours.com